Luisteren om te horen, niet om te beantwoorden

Op verzoek van Utrecht in Dialoog interviewde ik mensen met een passie voor dialoog. 

NicoLette®s: Amina Berkane Abakhou

foto: Amina Berkane Abakhou

Amina Berkane Abakhou is een Marokkaanse vrouw van 44 jaar. Zij coacht en traint vrouwen in haar eigen praktijk, genaamd Basmah. Basmah betekent ‘glimlach’ in het Marokkaans. Amina koos een treffende naam die haar uitstekend beschrijft.
Amina past de het principe van de dialoog toe in haar gezin met haar kinderen, tijdens het coachen, en in het buurthuis waar zij activiteiten organiseert. Eén van die activiteiten is een wekelijkse ontbijt-ontmoetingsgroep voor (migranten)vrouwen. In het kader van de Week van de Dialoog stond die groep deze week in het teken van de dialoogtafel met als thema ‘Samen leven’.

Respect

Het mooiste aan in gesprek zijn volgens de dialoogmethode vindt Amina dat je je gesprekspartner in zijn waarde laat en hem respecteert zoals hij is.
Dit is voor Amina persoonlijk erg belangrijk omdat zij alleen dan ervaart dat zij echt tot haar recht komt. Als zij zich als migrantenvrouw niet misplaatst verantwoordelijk hoeft te voelen voor wat mensen met een vergelijkbare achtergrond doen, kan zij zich ontplooien en komen de mooiste dingen in haar naar boven. Alleen dan heeft ze ruimte zich te ontplooien en meer te kunnen beteken. “Dit geldt overigens niet alleen voor mijzelf, maar voor iedereen”.

Dialoog met een vervolg

De laatste ontbijtsessie die Amina organiseerde, dit keer in de vorm van een dialoogtafel, stond in het teken van ‘Samen leven’. Amina ziet graag dat het buurthuis een ontmoetingsplek wordt voor alle bewonersgroepen, in plaats van alleen voor mannen zoals voorheen het geval was. De dialoogtafel was bedoeld om de deelnemers bewust te maken van hun eigen rol in dit proces van verandering.
Amina probeert met de dialogen en ontbijtsessies de verschillen tussen de nationaliteiten, culturen en gedachten van de vrouwen te overbruggen, verbinding te creëren. “Iedereen wil samen leven en samen delen. Iedereen was zoekend naar hoe, wat en waar. Er werd echt naar elkaar geluisterd, niet om vragen te beantwoorden, maar om elkaar te horen”. Daar geniet zij van.
De wijkadviseur was bij het ontbijt aanwezig en zij had bepaalde vragen ten aanzien van de doelgroep aan tafel. “Al zoekende naar antwoorden op die vragen heb ik besloten een volgende dialoogtafel te organiseren rondom die thema’s, speciaal voor de wijkadviseur”.

Dialoog zonder beperkingen

Amina’s ideale dialoogtafel kent geen tijdskaders. Iedereen krijgt de ruimte voor zijn verhaal. “In mijn wijk heb je nu eenmaal met veel migranten te maken, die soms de taal niet goed machtig zijn en meer tijd nodig hebben om hun ervaringen te formuleren, hun gevoel onder woorden te brengen. Als ik een dialoogtafel moet beperken in tijd, ben ik bang niet het juiste resultaat te behalen. Ik wil genoeg tijd hebben om de medemens die ik onder mijn hoede heb, te kunnen begeleiden. Het nut van een dialoogtafel is breder dan de tijd die daarvoor is vastgesteld.”

Amina heeft al ideeën om haar ideale dialoogtafels te realiseren. In haar hoofd is zij daar dagelijks, non-stop mee bezig. Ze wil er nog niets over kwijt. Geduld is een schone zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.