Luisteren, écht luisteren is zoooo mooi!

Op verzoek van Utrecht in Dialoog interviewde ik mensen met een passie voor dialoog. 

Cathelijne werkt sinds een half jaar als vrijwilligerscoördinator bij Utrecht in Dialoog (UID) en organiseert dialoogtafels.

Cathelijne is 35 jaar en woont in Utrecht. Ze ‘ontdekte’ Utrecht in Dialoog toen ze op een kruispunt in haar leven stond en zocht naar wat het beste bij haar paste. Na deelname aan een ‘luister-training’ raakte ze raakte geïnteresseerd in het principe van de dialoog en in UID, en besloot vrijwilliger te worden.

Luisteren, horen en begrijpen

Cathelijne probeert zoveel mogelijk bij dialoogtafels aanwezig te zijn. Natuurlijk moet er veel geregeld worden, maar vaak is zij ook deelnemer.

“Ik ervaar tijdens een dialoogtafel meestal een heel bijzondere energie, omdat er echt naar elkaar geluisterd wordt. Dat is tegenwoordig helemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Doordat er echt geluisterd wordt voel je je gehoord, waardoor je meer en diepere ervaringen deelt, die beter begrepen worden. Soms heb je het gevoel dat je een band opbouwt met de mensen aan tafel. Er gebeurt zoveel in die twee uur dat zo’n gesprek duurt!”

Echte interesse

Cathelijne droomt ervan dat mensen écht geïnteresseerd zijn in elkaar, naar elkaar luisteren en oprechte vragen stellen. Ondanks alle nieuwe communicatiemiddelen wordt er tegenwoordig steeds vluchtiger gecommuniceerd. Het is goed om terug te gaan naar het échte gesprek en bewust te ervaren wat dat met je doet.

“Mijn droom, en die van UID, is dat meer mensen zo’n mooie dialoog kunnen ervaren.”

Luisteren is een vaardigheid

Daartoe probeert Chatelijne zoveel mogelijk mensen te interesseren voor de dialoogtafels. “Dit is werk dat past bij mijn droom”. UID past zo goed bij Cathelijne omdat zij van nature meer een luisteraar dan een prater is. “Hier word je gewaardeerd als luisteraar, luisteren wordt gezien als vaardigheid, als iets moois. Daarnaast is UID een leuke organisatie met heel betrokken mensen met veel inzet.”

Deze week start de Week van de Dialoog. UID organiseert – uiteraard – veel dialoogtafels. Praat ook mee! Zoek een dialoogtafel die je aanspreekt en voel je welkom!

—- *** —-

Dit interview werd gepubliceerd op de website van Utrecht in Dialoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.